Β-γλυκάνες: Οι φυτικές ίνες που έχουν την πρώτη θέση στη διατροφή μου
Καθημερινά γίνεται πολύς λόγος για την αξία των φυτικών ινών στη διατροφή μας, όμως δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες. Οι β-γλυκάνες είναι οι πιο υγιεινές φυτικές ίνες που μπορούμε να καταναλώνουμε, καθώς έχουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού, του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι μόνο. Εγώ τις έχω εντάξει στη διατροφή μου, έχοντας αντικαταστήσει τα ζωικά γάλα με γάλα βρώμης, καθώς η βρώμη διακρίνεται για την υψηλή περιεκτικότητά της σε β-γλυκάνες!
Οι β-γλυκάνες είναι βιοενεργά συστατικά
Οι β-γλυκάνες είναι ένας τύπος φυτικών ινών που υπάρχει στα κυτταρικά τοιχώματα διαφόρων δημητριακών και σιτηρών, με τις υψηλότερες ποσότητες να τις περιέχουν η βρώμη και το κριθάρι. Τις βρίσκουμε ακόμα σε διάφορες ποικιλίες μανιταριών (shitake, maitake, oyster, shimeji και reishi), καθώς και στη μαγιά της αρτοποιίας και σε ορισμένα φύκια.
Οι β-γλυκάνες είναι πολυσακχαρίτες με μορφή διαλυτής ίνας, που σημαίνει ότι διαλύονται στο νερό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία βιοενεργών συστατικών, δηλαδή είναι συστατικά για τα οποία υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα ότι μπορούν να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία εντός του οργανισμού. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς τις β-γλυκάνες τα τελευταία 50 χρόνια και έχουν πλέον ακράδαντες αποδείξεις ότι έχουν προστατευτική δράση τους για πολλά συστήματα του οργανισμού, με πρώτο και σημαντικότερο το καρδιαγγειακό!
- Μειώνουν το αίσθημα πείνας:
Οι τροφές που εμπεριέχουν β-γλυκάνες όπως : βρώμη, κριθάρι, κρίθινα παξιμάδια κλπ, έχουν υψηλό σημείο κορεσμού, δηλαδή, μας κρατούν χορτασμένους για αρκετές ώρες.
- Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες έχουν την ιδιότητα να κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL) και να βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Πρόκειται για τα λιπίδια που αποτελούν κορυφαίο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Πώς το πετυχαίνουν αυτό;. Οι β-γλυκάνες, όταν εισέλθουν στο λεπτό έντερο, δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την εμποδίζουν να απορροφηθεί από την κυκλοφορία του αίματος.
- Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, οι β-γλυκάνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελούν ισχυρούς ανοσορυθμιστές. Έχουν την ικανότητα να εκπαιδεύουν και να ενισχύουν τη φυσική αμυντική λειτουργία σημαντικών ανοσοποιητικών κυττάρων, όπως είναι ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα, που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις. Επιπλέον, οι β-γλυκάνες εξισορροπούν τους δείκτες φλεγμονής του οργανισμού και προστατεύουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
- Υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία
Καθώς οι β-γλυκάνες αποτελούν υδατοδιαλυτές ίνες, απορροφούν νερό κατά μήκος του εντερικού σωλήνα και σχηματίζουν κόπρανα, εξομαλύνοντας έτσι τον ρυθμό των κενώσεων και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Επιπλέον, λειτουργούν ως προβιοτικά, θρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου και εξισορροπώντας την εντερική χλωρίδα.
- Ελέγχουν τον γλυκαιμικό δείκτη
Όπως και άλλες διαλυτές ίνες, οι β-γλυκάνες έχουν θετική επίδραση στη ρύθμιση ενός σημαντικού μεταβολικού παράγοντα: του σακχάρου. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες βελτιώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη.
- Ευνοούν τη μακροζωία
Χάρη στις αντοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι β-γλυκάνες ασκούν αντιγηραντική δράση, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις μολύνσεις, χαρίζοντας υγεία και μακροζωία.
Για να αυξήσετε κι εσείς την πρόσληψη β-γλυκάνης, μπορείτε να εντάξετε το γάλα βρώμης στη διατροφή σας. Μπορείτε να μάθετε όλα τα οφέλη που έχει το γάλα βρώμης και να βρείτε τη συνταγή DIY για να το παρασκευάσετε μόνοι στο σπίτι στο σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube!