Γάλα βρώμης - υπερτροφή

Γάλα βρώμης - υπερτροφή

Μία από τις αγαπημένες μου υπερτροφές

 

 Γάλα βρώμης: Μία από τις αγαπημένες μου υπερτροφές

Το γάλα βρώμης είναι μία πραγματική υπερτροφή, την οποία έχω εντάξει εδώ και χρόνια στη διατροφή μου και δεν την αλλάζω! Είναι ένα γάλα φυτικής προέλευσης, που όμως μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ζωϊκό γάλα. Είναι εξίσου θρεπτικό, αλλά δεν περιέχει λακτόζη και αλλεργιογόνες ουσίες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στο γάλα ζωικής προέλευσης ή τα ροφήματα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς. Επίσης, είναι κατάλληλο για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή. Είναι αναμφίβολα ένα γάλα που ταιριάζει σε πολλούς, γι’ αυτό και έχει γίνει τόσο δημοφιλές!

 

Το 2ο πιο δημοφιλές φυτικό γάλα

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει τα τελευταία χρόνια με γάλατα φυτικής προέλευσης (σόγιας, καρύδας, ρυζιού, κάσιους, κ.α.), τα οποία αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώνουν το αγελαδινό γάλα ή άλλα γάλατα ζωικής προέλευσης (κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο, κ.α.). Παρόλα αυτά, να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας, αφού πολλά από τα φυτικά γάλατα του εμπορίου, περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά, σταθεροποιητές κλπ.

 

 Δείτε τη δική μου συνταγή, καθώς, παρασκευάζω το πιο κρεμώδες, γευστικό, ρόφημα βρώμης!

Το γάλα βρώμης ανακαλύφθηκε το 1990 από τον Σουηδό επιστήμονα Rickard Oste, όμως άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά την τελευταία πενταετία μέσα στην οποία κατάφερε να αναρριχηθεί στη 2η θέση με τα πιο εμπορικά φυτικά γάλατα στην αμερικανική αγορά, μετά το γάλα αμυγδάλου.

 

5 + 1 λόγοι για να επιλέξετε το γάλα βρώμης

Υποαλλεργικό: Σε αντίθεση με άλλα φυτικά ροφήματα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς, το γάλα βρώμης δεν περιέχει αλλεργιογόγες ουσίες. Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και τη γλουτένη.

Θρεπτικό: Το γάλα βρώμης είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και υπερέχει κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε β-γλυκάνες, ένα πολύτιμό είδος φυτικών ινών που έχουν την ιδιότητα να κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL) και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χορτοφαγικό: Είναι κατάλληλο και για vegetarians και για vegans.

Κρεμώδες: Το γάλα βρώμης διακρίνεται για την πλούσια, κρεμώδη γεύση του, σε σύγκριση με άλλα φυτικά γάλατα που έχουν πιο νερουλή σύσταση, και αυτό το έχει αναγάγει σε ιδανικό συμπλήρωμα για καφέδες, smoothies και άλλα ροφήματα.

Ουδέτερο: Έχει ουδέτερη γεύση κι επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Το χρησιμοποιείτε στην ίδια ποσότητα που θα χρησιμοποιούσατε το κανονικό γάλα.

Οικολογικό: Είναι ένα δημητριακό που απαιτεί λιγότερους πόρους της γης για την καλλιέργειά του. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τις αμυγδαλιές και τα δέντρα κάσιους, η βρώμη χρειάζεται λιγότερο νερό για να αναπτυχθεί.

 

Τι περιέχει ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης

Φυτικές ίνες: Ένα φλιτζάνι ρόφημα βρώμη περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα. Και όπως είπαμε, περιέχει τις πολύτιμες β-γλυκάνες. (*εδώ θα μπει link προς το άρθρο για τις β-γλυκάνες)

Πρωτεΐνες: Το γάλα βρώμης περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε αντίθεση με το γάλα αμυγδάλου που περιέχει μόλις 1 γραμμάριο. Η πρωτεΐνη χρησιμεύει μεταξύ άλλων για το χτίσιμο και την επανόρθωση των κυττάρων και των ιστών, την παραγωγή ορμονών, αντισωμάτων και ενζύμων, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και την όραση.

Λιπαρά: Ένα φλιτζάνι βρώμης εμπεριέχει μόνο 2,5γρ λιπαρά, λιγότερα από όσα περιέχει το πλήρες αγελαδινό γάλα. Και μάλιστα, δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λίπη.

Ασβέστιο: Το ενισχυμένο γάλα βρώμης περιέχει περίπου 350-400mg ασβεστίου, που χρησιμεύει για το χτίσιμο υγιών οστών και δοντιών, την κίνηση των μυών, τη ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, κ.α. Το αγελαδινό γάλα περιέχει μόλις 300mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι.

Φώσφορος: Ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης παρέχει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φωσφόρου, που τον χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει ενέργεια και να εκτελεί διάφορες χημικές διεργασίες.

Β12:  Το γάλα βρώμης μπορεί να είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12, που είναι σημαντική για την υγεία του νευρικού συστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο για το γάλα βρώμης στο κανάλι μου Goodlife by Gina στο YouTube, όπου θα βρείτε και ιδέες ροφημάτων με το αγαπημένο μου φυτικό γάλα!

ΠΑΝΩ