Οι περισσότερες από εμάς έχουμε την τάση να ψάχνουμε την τέλεια κούρα αντιγήρανσης στα ράφια των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Στην πραγματικότητα όμως, η λύση βρίσκεται στο… ψυγείο μας, αφού η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.
Σε γενικές γραμμές, οι κρέμες που υπόσχονται να επαναφέρουν τη νιότη του δέρματος, δρουν πιο επιφανειακά χαρίζοντας περισσότερο ενυδάτωση, παρά αύξηση του όγκου και της ελαστικότητάς του. Αντίστοιχα, η δράση των συμπληρωμάτων υδρολυμένου κολλαγόνου παραμένει αμφιλεγόμενη, λόγω των λιγοστών κλινικών ερευνών που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά του. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο τρόπος που επιλέγω εγώ για να προστατεύω την επιδερμίδα μου απέναντι στη γήρανση είναι η διατροφή, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν κολλαγόνο, αλλά και υπερ-τροφές που χαρίζουν στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σύνθεσή του.
Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο
- Ψάρι: Θεωρείται τροφή εξαιρετικά πλούσια σε κολλαγόνο, το οποίο μάλιστα είναι περισσότερο απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το κολλαγόνο ζωικής προέλευσης, από βοδινό, κοτόπουλο ή χοιρινό. Ιδανικά πρέπει να καταναλώνεται με την πέτσα του, η οποία έχει υψηλή συγκέντρωση κολλαγόνου τύπου 1, που υπάρχει σε αφθονία στην επιδερμίδα, τα τοιχώματα των αρτηριών, τα ζωτικά όργανα και τα οστά μας.
- Ζωμός οστών: Είναι από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς πηγές κολλαγόνου. Μπορείτε να τον παρασκευάσετε σιγοβράζοντας για ένα 24ωρο σε νερό και λίγο ξύδι κοτόπουλο, μοσχάρι ή οποιοδήποτε άλλο είδος κρέατος, κατά προτίμηση οργανικού, μαζί με τα οστά και τον συνδετικό ιστό του, ώστε να απελευθερωθούν τα πλούσια σε κολλαγόνο συστατικά που περιέχονται σε αυτά. Μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός, σουρώνετε το κρέας και αφαιρείτε την κρούστα λίπους που σχηματίζεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας μόλις κρυώσει. Ο ζωμός που μένει είναι πλούσιος σε ζελατίνη, μια μορφή κολλαγόνου ζωικής προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο πλούσιο σε κολλαγόνο πιάτο της ελληνικής κουζίνας είναι ο πατσάς.
- Αυγά: Αποτελούν συμμάχους μας στην αντιγήρανση για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι περιέχουν κολλαγόνο τύπου Ι και V στις δυο μεμβράνες που χωρίζουν το ασπράδι από το κέλυφος, ένα σημείο που πολλοί από εμάς το πετάμε στη διάρκεια του καθαρίσματός τους. Ο δεύτερος είναι επειδή το ασπράδι τους περιέχει μεγάλες ποσότητες προλίνης, ένα α-ανιμοξύ που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου από τον οργανισμό. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι και ο κρόκος μπορεί να περιέχει κολλαγόνο, όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
12 τροφές που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου
- Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε θείο, ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου και προλαμβάνει τη διάσπασή του. Δεδομένου ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σκόρδου για να επωφεληθείτε σε επίπεδο ομορφιάς, προσπαθήστε να το εντάξετε σε όσες περισσότερες συνταγές μπορείτε.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, η λαχανίδα και το μαρούλι είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, ουσία που ενισχύει την πρόδρομη μορφή κολλαγόνου που ονομάζεται προκολλαγόνο. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη C, ψευδάργυρο και χαλκό, όλα τους απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.
- Φασόλια: Τροφή πλούσια σε αμινοξέα και χαλκό, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου.
- Κάσιους: Την επόμενη φορά που θα φάτε ξηρούς καρπούς, προτιμήστε τα κάσιους, που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε χαλκό και ψευδάργυρο διεγείρουν το έργο των ινοβλαστών.
- Ντομάτες: Φρέσκιες, λιαστές ή σε μορφή σάλτσας περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα λυκοπένιου, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που προστατεύει το δέρμα από τη φωτογήρανση, ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και προλαμβάνει τη διάσπαση των ινών κολλαγόνου.
- Μοσχαρίσιο κρέας: Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ περιέχει και τρία από τα αμινοξέα που συνθέτουν το κολλαγόνο: προλίνη, γλυκίνη και υδροξυπρολίνη.
- Εσπεριδοειδή: Όλα τους είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που προάγει τη λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο.
- Αβοκάντο: Έχει υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών, βιοτίνης και βιταμίνης Ε και προλαμβάνει τη μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου.
- Ακτινίδιο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βοηθάει το δέρμα να βρει τη χαμένη του ελαστικότητα.
- Κόκκινα φρούτα του δάσους: Φράουλες, μύρτιλα και μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και λυκοπένιο, που καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος.
- Σολωμός: Περιέχει ψευδάργυρο και ιχνοστοιχεία που ενεργοποιούν τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τη σύνθεση κολλαγόνου.
- Σπιρουλίνα: Πάνω από το 60% της σπιρουλίνας απαρτίζεται από αμινοξέα, που αποτελούν τα θεμέλια για την παραγωγή κολλαγόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τροφές και τεχνικές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube!