Μία επένδυση υγείας και ζωής για τα παιδιά
Η αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινά πάντα φιλόδοξα με τις περισσότερες από εμάς να ετοιμάζουμε υπερπαραγωγές υγιεινών γευμάτων σε καθημερινή βάση. Στην πορεία όμως, η κούραση από τη χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας τους και η έλλειψη ιδεών μας κάνουν να ενδίδουμε στην εύκολη - και όχι πάντα υγιεινή - λύση του τοστ.
Για τον λόγο αυτό, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά tips, τα οποία όπως με έχει διδάξει η πολυετής εμπειρία μου ως μαμά, θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας στην κουζίνα.
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά καταναλώνουν τα μισά γεύματα της ημέρας στο σχολείο. Δεν υπάρχει έτσι μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα από το να καταφέρει να καλύψει μέσα από τα σχολικά γεύματα τις διατροφικές, αλλά και τις γευστικές ανάγκες των παιδιών της, ετοιμάζοντας υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα σνακ. Πρόκειται όμως για μία πραγματική επένδυση υγείας και ζωής για τα παιδιά.
Δεδομένου ότι τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής μπαίνουν από τρυφερή ηλικία, είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες. Προσφέρουμε λοιπόν στα παιδία μας, πληθώρα γεύσεων και υφών, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έτσι σταδιακά,μαθαίνουν να θρέφονται κάνοντας υγιεινές επιλογές, κάτι που τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους!
Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές, γεμάτες αλάτι, ζάχαρη, αρώματα και συντηρητικά, χωρίς όμως να γινόμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί, καθότι τότε τα παιδιά θα τις επιζητούν ακόμα περισσότερο. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλό παράδειγμα πρέπει να το δίνουμε εμείς, επομένως φροντίζουμε να τρεφόμαστε ανάλογα!
Tips για εύκολη οργάνωση
- Ετοιμάζουμε τα σχολικά γεύματα από το προηγούμενο βράδυ, για να εξοικονομούμε λίγα παραπάνω λεπτά ύπνου το πρωί ή ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά την ώρα του πρωινού γεύματος.
- Επιλέγουμε μια μέρα που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να πλύνουμε και να ταξινομήσουμε φρούτα και λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή εκτός, αναλόγως. Αντίστοιχα, μπορούμε να βράσουμε και να φυλάξουμε στο ψυγείο κοτόπουλο, καλαμπόκι ή όποιο άλλο συστατικό μας φανεί χρήσιμο για τους γευστικούς συνδυασμούς μας, ώστε να μην μπαίνουμε στην ίδια διαδικασία καθημερινά, ποτέ όμως, πάνω απο 3 ημέρες!
- Για μικρότερης ηλικίας παιδιά, επιλέγουμε finger food, που δεν απαιτεί τη χρήση μαχαιροπίρουνου, και αποφεύγουμε πολύ ζουμερές τροφές με σάλτσες, που λερώνουν ρούχα και τσάντες.
- Προτιμάμε γεύματα που μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν έχουμε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να τα ρωτήσουμε ευγενικά, αν θέλουν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του σχολικού τους γεύματος. Έτσι, εμπλέκονται στην παρασκευή του και έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μας το επιστρέψουν ανέγγιχτο.
- Φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία γεύσεων μέσα στην εβδομάδα, γιατί τα παιδιά βαριούνται εύκολα τα ίδια φαγητά.
- Συχνά συνοδεύω το γεύμα τους, με ένα τρυφερό ή αστείο σημείωμα που θα το βρουν την ώρα του φαγητού, καθώς οι μικρές εκπλήξεις τα χαροποιούν.
- Κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά περισσότερο ελκυστικά, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, αφού το υγιεινό φαγητό δεν πρέπει να είναι βαρετό. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε σουβλάκια με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα περασμένα σε καλαμάκι, αν τα παιδιά μας είναι σε ηλικία που μπορούν να το διαχειριστούν με ασφάλεια, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε σουβλάκι σαλάτας με ντοματίνια και αγγουράκια.
Εύκολες και θρεπτικές συνταγές
Στο διαδίκτυο, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία συνταγών για υγιεινά σχολικά σνακ. Εγώ σας παρουσιάζω ενδεικτικά κάποιες που φτιάχνω συχνά στα δικά μου παιδιά, ανάλογα με την περίσταση.
- Συνταγή για σνακ: Σπιτική μπάρα με ξηρούς καρπούς
Υλικά
160 γραμ. δαμάσκηνα ή χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
120 γραμ. ανάλατα φουντούκια ψημένα στον αέρα 30’ στους 100 βαθμούς για να ξεφλουδιστούν
50 γραμ. βρώμη
3-4 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
20 γραμ. ακατέργαστο κακάο
2 κ.σ. νερό ή γάλα αμυγδάλου
25-30 γραμ. τριμμένο φουντούκι από αυτό που ψήσαμε
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ οικιακής χρήσης. Μόλις ομογενοποιηθούν, πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Εν συνεχεία τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο φουντούκι. Διατηρούνται 3 μέρες εκτός ψυγείου, 3 βδομάδες εντός ψυγείου, 3 μήνες στην κατάψυξη. Extra tip: βάλτε λίγα-λίγα τα υλικά στο μπλέντερ, γιατί είναι αρκετά κολλώδη και μπορεί να δυσκολευτεί να τα χτυπήσει.
- Vegetarian συνταγή για κυρίως γεύμα: Ομελέτα
Υλικά
1 βιολογική τορτίγια
3 - 4 ασπράδια αυγών
Οποιοδήποτε λαχανικό της αρεσκείας μας ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια ρίχνουμε τα χτυπημένα ασπράδια και αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια ακουμπάμε την τορτίγια πάνω στα υγρά αυγά και ρίχνουμε τα λαχανικά που έχουμε επιλέξει, όπως αρακά, καρότα, ντοματίνια. Ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα και την αναποδογυρίζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.
- Κυρίως γεύμα λευκής πρωτεΐνης: Ψητές κοτομπουκιές
Υλικά
1 βιολογικό στήθος κοτόπουλο
1 αυγό
Τριμμένη βιολογική φρυγανιά ή σπασμένα δημητριακά
Εκτέλεση: Κόβουμε το φιλέτο σε κύβους, αλατίζουμε και τους πανάρουμε σε χτυπημένο αυγό και σε τριμμένη φρυγανιά ή σπασμένα δημητριακά. Τους βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Αν θέλουμε στο τέλος, περνάμε τις κοτομπουκιές σε καλαμάκι εναλλάξ με ντοματίνια για περισσότερο χρώμα!
Περισσότερες ιδέες και tips για υγιεινά και νόστιμα σχολικά γεύματα μπορείτε να βρείτε στο σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube!