Καθαρό σπίτι: Πώς έχω απαλλαγεί από τις οικιακές πηγές μόλυνσης
Από την πρώτη στιγμή που έφερα στον κόσμο τα παιδιά μου, πρωταρχικό μου μέλημα ήταν – και παραμένει - η ασφάλειά τους. Άρχισα κατευθείαν να ενημερώνομαι μέσα από επιστημονικές μελέτες και πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στην τυχόν κακή αποστείρωση των μπιμπερό ή στις εκτεθειμένες γωνίες και πρίζες, αλλά και σε αόρατες πηγές μόλυνσης που καθιστούν το σπίτι τοξικό. Ας τις εντοπίσουμε μία-μία και ας δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε για να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε, και να απολαμβάνουμε ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης εμείς και τα παιδιά μας.
Τα 5 πιο τοξικά σημεία του σπιτιού
- ΕΠΙΠΛΑ
Πιθανή πηγή: φορμαλδεΰδης, πτητικών ενώσεων (VOCs) και πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων (PBDEs)
Ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής εκλύουν στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες από τις κόλλες, τα βερνίκια, τις μπογιές ή τις τυχόν «άφλεκτες» και «αλέκιαστες» ταπετσαρίες τους.
Λύση: Αποφεύγουμε έπιπλα από μοριοσανίδα και αφρό πολυουρεθάνης. Προτιμάμε μη επεξεργασμένο ξύλο ή ξύλο εμποτισμένο με οικολογικό βερνίκι, καθώς και υφάσματα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι και μαλλί.
- ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Πιθανή πηγή: αμιάντου
Αν και η χρήση του έχει απαγορευτεί, ο αμίαντος εξακολουθεί να κρύβεται σε μονώσεις παλιών κτιρίων, σωληνώσεις, καπνοδόχους και σε υλικά κόλλας. Περισσότερο απειλητικός για την υγεία είναι όταν υποστεί ζημιά ή επεξεργασία, καθώς οι ίνες αμιάντου διαχέονται στην ατμόσφαιρα καθιστώντας την άκρως τοξική.
Λύση: Αντικατάσταση των ύποπτων υλικών με πιστοποιημένα.
- ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ
Τα πατώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι συνδυασμός διαφορετικών ειδών ξύλου. Συνήθως, τοποθετούν το πιο αξιόλογο στην επιφάνεια και το ενισχύουν από κάτω με άλλων ειδών ξύλα χαμηλότερης αξίας. Τα ξύλα, συγκολλούνται μεταξύ τους με κόλλα. Εάν η κόλλα δεν είναι οικολογική τότε αποτελεί άλλη μια σοβαρή πηγή μόλυνσης για το σπίτι σας. Οι εταιρείες που εμπορεύονται πατώματα, οφείλουν να έχουν πιστοποίηση και να αναφέρουν το είδος της συγκόλλησης.
Ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή, είναι το βερνίκι που προστατεύει το πάτωμα.
Λύση: Η τάση της αγοράς, είναι να καταργηθούν τα πιο συνθετικά και να αντικατασταθούν από βερνίκια νερού για την προστασία του ξύλου.
- ΧΑΛΙΑ
Πιθανή πηγή: φορμαλδεΰδης, φθαλατών, πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), βενζοϊκού βενζύλιου και πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων (PBDEs)
Τα συμβατικά χαλιά και ιδιαίτερα όσα φέρουν το σήμα «αλέκιαστο», «αδιάβροχο», «αντιβακτηριακό» ή «άφλεκτο» έχουν αποκτήσει αυτές τους τις ιδιότητες μέσα από πολλές διαφορετικές χημικές διεργασίες, που εν τέλει τα καθιστούν τοξικά.
Λύση: Προτιμάμε χαλιά από φυσικά υλικά, όπως μαλλί, γιούτα και σιζάλ, που υπόκεινται σε λιγότερη επεξεργασία.
- ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ
Πιθανή πηγή: πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων (PBDEs), πτητικών οργανικών ουσιών (VOCs), φθαλατών και φορμαλδεΰδης
Ο αφρός πολυουραιθάνης, τα θερμοπλαστικά ελαστομερή και οι ίνες spandex που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους εκλύουν ένα σωρό επιβλαβείς ουσίες τις οποίες εισπνέουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου μας.
Λύση: Επιλέγουμε στρώμα από φυσικό καουτσούκ, ίνες κοκοφοίνικα ή άλλα φυσικά υλικά που να φέρουν ιδανικά την πιστοποίηση OEKO-TEX. Μια πιο οικονομική εναλλακτική είναι η χρήση καλύμματος από ύφασμα PUL.
«Καθαρές» συνήθειες για καθαρή ατμόσφαιρα
- Κάνουμε detox στους χώρους του σπιτιού μας με φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Για αναλυτικές πληροφορίες, δείτε το βίντεο 10+1 ευεργετικά φυτά εσωτερικού χώρου στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube.
- Βγάζουμε τα παπούτσια μας στην εξώπορτα.
- Αερίζουμε τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα ανοίγοντας τα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια, ακόμα και τον χειμώνα, για να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού.
- Αποφεύγουμε αρωματικά κεριά ή αρωματικά χώρου.
- Δεν αμελούμε τη συντήρηση των κλιματιστικών μας.
- Χρησιμοποιούμε οικολογικά απορρυπαντικά.
- Αντικαθιστούμε το κλασικό φτερό ξεσκονίσματος με πανάκια από μικροΐνες που αιχμαλωτίζουν τη σκόνη και δεν τη διαχέουν στον αέρα.
- Προμηθευόμαστε ιονιστή αέρα για ακόμα πιο αποτελεσματικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τους ρύπους, τα μικροσωματίδια και τον καπνό του τσιγάρου.
- Απαλλασσόμαστε από παλιές ξυλόσομπες και στρεφόμαστε σε πιο οικολογικούς τρόπους θέρμανσης.
- Δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι.