Φυσικά μυστικά ομορφιάς

Λαδανιά

Λαδανιά

 

Λαδανιά: Ασπίδα προστασίας για το δέρμα μας

 

Η λαδανιά είναι ένα πολύτιμο βάλσαμο της κρητικής γης, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε hot trend στην κοσμετολογία, καθώς χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών καλλυντικών. Αποτελεί μία πραγματική ασπίδα προστασίας για το δέρμα, καθώς έχει την ικανότητα να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση, ενώ την ίδια στιγμή έχει τονωτικές, αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Η λαδανιά ή αλλιώς κίστος (Cistus) φύεται κυρίως στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Έχει χαρακτηριστεί ως το «άγριο τριαντάφυλλο» των βράχων, καθώς είναι ένας αειθαλής θάμνος με πανέμορφα μωβ άνθη που φυτρώνει σε βραχώδη και ξηρά σημεία. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες είδη λαδανιάς, όμως το πιο δημοφιλές είναι το Cistus creticus, που όπως αποκαλύπτει και το όνομα του, ανθίζει στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Σίσες του νομού Ρεθύμνου.

 

Το φυτό με τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινόλων

Η αντιοξειδωτική δράση της λαδανιάς βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες. Έχει διαπιστωθεί ότι τα φυτά που φυτρώνουν στα οικοσυστήματα της Μεσογείου υφίστανται έντονο στρες λόγω των κλιματικών συνθηκών, όπως ανομβρία, έντονη έκθεση στον ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να παράγουν υψηλά επίπεδα πολυφαινόλων για να προστατευθούν. Η λαδανιά περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη και μάλιστα το 1999 είχε ανακηρυχθεί ευρωπαϊκό φυτό της χρονιάς!

Οι ευεργετικές ιδιότητες της λαδανιάς οφείλονται στη ρητίνη που εκκρίνει, η οποία λέγεται λάβδανο. Η ουσία αυτή συλλέγεται τις ζεστές ώρες της ημέρας των καλοκαιρινών μηνών. Για τη συλλογή της χρησιμοποιείται από παλιά το αργαστήρι, μία ξύλινη κατασκευή με ειδικά πλαστικά λουριά, που τη χτυπάνε πάνω στη λαδανιά ώστε να προσκολλάται η μαύρη ρητίνη της και, αφού την αφήσουν στον ήλιο για να μαλακώσει, στη συνέχεια τη συλλέγουν με το λεγόμενο ξυστρί (είδος ξύστρας). Για την παραγωγή της, δεν χρησιμοποιούνται χημικά, φυτοφάρμακα ή βαρέα μέταλλα.

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λαδανιάς για το δέρμα μας

  • Τονωτικό: Τονώνει το δέρμα και διεγείρει τον φυσικό κύκλο ανανέωσης των κυττάρων, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης και ενισχύοντας τη φωτεινότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
  • Αντιοξειδωτικό: Καταπολεμάει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικό στρες) που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος. Διώχνει τη θαμπή, κουρασμένη όψη και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα.
  • Αντιβακτηριδιακό: Χάρη στις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, η λαδανιά αποδεικνύεται πολύτιμη για τον καθαρισμό των τραυμάτων από βλαβερά μικρόβια, ενώ προλαμβάνει και την επιμόλυνση των πληγών από άλλους παθογόνους οργανισμούς.
  • Καταπραϋντικό, επουλωτικό και αντισηπτικό: Χρησιμοποιείται σε δερματολογικά προϊόντα για την περιποίηση των ατοπικών δερμάτων.

 

Πολύ σύντομα θα παρασκευάσουμε ένα τόνερ με απόσταγμα λαδανιάς για λαμπερά δέρματα! Stay tuned στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube!

 

Για την ιστορία…

Η λαδανιά είναι ένα πραγματικό υπερόπλο της φύσης, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τα πολύ παλιά χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη μυθολογία, είχε φτάσει να διχάσει τους Ολύμπιους θεούς και θεές, καθώς εκείνοι το είχαν επιλέξει για τη θεραπεία των πολεμιστών που τραυματίζονταν στη μάχη, ενώ εκείνες είχαν ξεχωρίσει το άρωμα από τα υπέροχα μωβ άνθη του για την ενίσχυση της ομορφιάς τους. Τελικά, συμφώνησαν να το χρησιμοποιούν και για θεραπευτικούς και για κοσμητικούς σκοπούς!

Ιστορικές αναφορές για τη χρήση της λαδανιάς υπάρχουν στην αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιούταν για την ταρίχευση των νεκρών, αλλά και στον Μινωικό Πολιτισμό. Ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιότητες της λαδανιάς είχε κάνει και ο Ηρόδοτος στο βιβλίο του «Ιστορία», αλλά και ο Ιπποκράτης. Ο Ρωμαίος ιατρός Κέλσος είχε αναφερθεί στο λάβδανο (ή λάδανο) ως έμπλαστρο για τη θεραπεία του κακοήθους σαρκώματος, ενώ και ο Διοσκουρίδης το είχε συμπεριλάβει στην εγκυκλοπαίδεια φαρμάκων του. Την εποχή του Μεσαίωνα, η λαδανιά χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία της πανώλης, ενώ στην Αναγέννηση αποτελούσε κύριο συστατικό αρωματικών προϊόντων. Σήμερα, πέραν των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το λάβδανο αποτελεί ένα από 57 συστατικά παρασκευής του Άγιου Μύρου.

 


 

ΠΑΝΩ