Τα χρώματα γύρω αλλάζουν, η μέρα μικραίνει, οι πρώτες ψιχάλες κάνουν την εμφάνισή τους και μαζί τους αλλάζει και η διάθεσή μας. Η ανεμελιά του καλοκαιριού φεύγει και εμείς σοβαρεύουμε προετοιμαζόμενοι είτε για το άνοιγμα των σχολείων, είτε για τα επόμενα επαγγελματικά μας σχέδια. Παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο είναι συνυφασμένο με τη μελαγχολία, εγώ το αγαπώ, καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για μια σημαντική εποχή, στην οποία αν υιοθετήσουμε συγκεκριμένες συνήθειες, με οδηγό τις πολύτιμες γνώσεις της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας, να απαλλαγούμε από ό,τι μας βαραίνει και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.
Το φθινόπωρο είναι η αρχή του κύκλου yin, κατά τον οποίο το φως της μέρας διαρκεί λιγότερες από 12 ώρες. Είναι η εποχή κατά την οποία η φύση φτάνει στο σημείο της απόλυτης ωριμότητάς της, κρατώντας τα απολύτως απαραίτητα και πετώντας τα περιττά. Διαδέχεται την καλοκαιρινή, εξωστρεφή ενέργεια του yang, μετάβαση που αποτελεί συνήθως πρόκληση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η σημασία του μετάλλου
Όπως κάθε εποχή στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική συνδέεται με ένα στοιχείο, έτσι και το φθινόπωρο συνδέεται με το μέταλλο, το οποίο κυβερνά το μυαλό, την οργάνωση, την τάξη και τη σταθερότητα. Γι' αυτό και την περίοδο αυτήν τείνουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας, να στρεφόμαστε στον εαυτό μας, την οικογένεια και το σπίτι μας. Είναι ο καιρός να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε για τη χειμερινή εποχή, τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζοντας τον ψυχισμό μας. Ευάλωτα σημεία του σώματός μας την περίοδο του φθινοπώρου είναι οι πνεύμονες και το παχύ έντερο, τα δυο όργανα που είναι υπεύθυνα για την αναπνοή, την πέψη και την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Επηρεάζονται από τον αέρα, το κρύο και την ξηρή ατμόσφαιρα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν βήχα, πονόλαιμο, ξηρότητα στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τους βλεννογόνους, καθώς και δυσκοιλιότητα.
Έμφαση στο συναίσθημα
Οι πνεύμονες, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, συνδέονται με τη μελαγχολία και την θλίψη, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε μια σημαντικής απώλειας, είτε κάποιας μεγάλης αλλαγής στο χώρο της δουλειάς, του σπιτιού, της συναισθηματικής ή κοινωνικής μας ζωής. Οι Κινέζοι θεραπευτές συνιστούν να ακούμε το συναίσθημα, να το ονομάζουμε χωρίς να το κρίνουμε, ώστε εν τέλει να το αποβάλουμε.
Δεν είναι τυχαίο ότι το παχύ έντερο συνδέεται με την αποβολή τοξικών ουσιών και σκέψεων. Ακριβώς όπως στη φύση τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους για να δώσουν χώρο στην αναγέννησή τους, το φθινόπωρο μας ωθεί να αναλογιστούμε και να εντοπίσουμε ο,τιδήποτε άχρηστο υπάρχει στη ζωή μας - είτε είναι άνθρωπος, είτε συνήθεια, είτε αντικείμενο - και να απελευθερωθούμε από αυτό.
«Ταΐζοντας» το yin
Κάθε αλλαγή εποχής πρέπει να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες αλλαγές στη διατροφή, προκειμένου να ενισχυθεί ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις νέες καιρικές προκλήσεις. Το φθινόπωρο έχουμε ανάγκη από τροφές που ζεσταίνουν και θρέφουν το yin, προστατεύοντας τους πνεύμονες και το παχύ έντερο από την ξηρή ατμόσφαιρα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που τις υιοθετώ κι εγώ κάθε φθινόπωρο για την ενίσχυση του οργανισμού μου.
- Επιλέγετε λιγότερες σαλάτες και περισσότερες σούπες, καθώς τα συστατικά τους είναι εύπεπτα και ενυδατώνουν τον οργανισμό.
- Καταναλώνετε ζεστά λαχανικά εποχής, όπως μπρόκολο, παντζάρι, και γλυκοπατάτες, μαγειρεμένα στον ατμό για να διατηρούν την υγρασία τους.
- Επιλέγετε μήλα και αχλάδια, που θρέφουν και υδατώνουν το yin των πνευμόνων.
- Πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μέλι πριν τον ύπνο, που ανακουφίζει τον ξηρό λαιμό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Αποφεύγετε τροφές που ευνοούν τη δημιουργία βλέννας, όπως τα γαλακτοκομικά.
- Εντάξτε στη διατροφή σας καυτερές τροφές, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, καυτερή πιπεριά, σινάπι, ραπάνι και γογγύλι, που συμβάλουν στην ενίσχυση του «αμυντικού qi» (ανοσοποιητικό) και έχουν βλεννολυτική δράση.
- Προτιμάτε τροφές, όπως τον λιναρόσπορο, την τριγωνέλλα και τα φύκια, που ενισχύουν την προστατευτική μεμβράνη των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.
Θρέψη μέσω άσκησης
Η ακινησία και η στενοχώρια αποδυναμώνουν πνεύμονες και έντερο γεννώντας βλέννα. Η ήπια και στοχευμένη μορφή άσκησης, όπως το Tai Chi και το Qigong, βοηθούν να ανοίξει η κοιλότητα του θώρακα και να αποσυμπιεστεί η σπονδυλική στήλη, συμβάλλοντας στην αύξηση της ροής του αίματος, την αποβολή των τοξινών και την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το τι εκπροσωπεί το φθινόπωρο για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την εξισορρόπηση του σώματος και του συναισθήματος αυτήν την εποχή, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube!