Είναι πιθανό να το ακούτε για πρώτη φορά, όμως πρόκειται για ένα όσπριο-υπερτροφή, για το οποίο τρέφω ιδιαίτερη αγάπη καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες πελοποννησιακές ρίζες και μου φέρνει στο μυαλό μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια στη Σπάρτη. Ο λόγος για το λούπινο, το οποίο στο παρελθόν θεωρούταν το «κρέας των φτωχών», όμως πλέον θεωρείται ο «μεζές των καλοφαγάδων» και έχει κερδίσει τη θέση που του αξίζει στη βιομηχανία των τροφίμων χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Εγώ το πρωτογεύτηκα στη Σπάρτη, όπου τα Σάββατα επισκεπτόμασταν με τη μητέρα μου την υπαίθρια αγορά και αγοράζαμε σακουλάκια γεμάτα με αυτές τις χαρακτηριστικές κίτρινες γυαλιστερές χάντρες, που τις μασουλούσα σαν πασατέμπο. Αυτό το ιδιαίτερο όμως street food της Σπάρτης είναι στην πραγματικότητα ένα superfood, το οποίο αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας για τουλάχιστον 5 βασικούς λόγους!
- Τα έχει όλα… επί 3!
Τα λούπινα περιέχουν τριπλάσιες φυτικές πρωτεΐνες από την κινόα, τριπλάσιες φυτικές ίνες από τη βρώμη, τριπλάσια αντιοξειδωτικά από τα μούρα, τριπλάσιο κάλιο από τις μπανάνες και τριπλάσιο σίδηρο από το καλέ.
- Αποτελεί έναν θρεπτικό δυναμίτη
Περιέχει λίγες θερμίδες, όμως είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως θιαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ακόμα, αποτελεί πλούσια πηγή σε πολυφαινόλες και ζεαξανθίνη, που περιέχουν ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και φυτοστερόλες που κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ακόμα, τα λούπινα περιέχουν και τα εννέα βασικά αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ των οποίων αργινίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Μειώνει το αίσθημα της πείνας
Όντας πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (δύο φορές περισσότερες από άλλα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και η φάβα), τα λούπινα συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του αισθήματος της πείνας. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, έχει ευεργετικό ρόλο για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Αντικαθιστά επάξια το κρέας
Καθώς τα λούπινα περιέχουν πρωτεΐνες σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%, μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν το κρέας. Μάλιστα, οι φυτικές πρωτεΐνες τους αφομοιώνονται πιο γρήγορα και δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό σε αντίθεση με το όξινο περιβάλλον που προκαλούν οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
- Κυκλοφορεί και σε αλεύρι
Από τον καρπό του λούπινου μπορεί να παραχθεί αλεύρι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ. Μάλιστα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του λουπινάλευρου σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το λουπινάλευρο μειώνει την ποσότητα υδατανθράκων στα αρτοσκευάσματα. Την ίδια στιγμή, καθώς το λουπινάλευρο μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies για να δώσετε μία πιο πλούσια γεύση στο ρόφημά σας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα λούπινα, τρόπους για να τα προμηθευτείτε ή να τα καταναλώσετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodlLife by Gina στο YouTube!