Την γκρανόλα την αγαπώ επειδή είναι μία διατροφική επιλογή που τα συνδυάζει όλα. Παρασκευάζεται μόνο με αγνά υλικά, επιτρέποντας μάλιστα μεγάλη ευελιξία στους συνδυασμούς, και παρέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός στο ξεκίνημα της μέρας. Τη φτιάχνω εύκολα στο σπίτι, αρέσει πολύ και στα παιδιά και αποτελεί όχι μόνο ένα ιδανικό πρωινό, αλλά και ένα θρεπτικό σνακ για το διάλειμμα στη δουλειά ή το σχολείο!
Γκρανόλα ή γκρανούλα
Η γκρανόλα (granola) έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε διατροφικό trend για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Αποτελεί ουσιαστικά ένα μίγμα δημητριακών με βάση τη βρώμη που αναμιγνύεται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους, και σχηματίζει τραγανές μπαλίτσες που «παντρεύονται» υπέροχα με το γάλα, το γιαούρτι ή ακόμα και ένα smoothie.
Η γκρανόλα γεννήθηκε στο Ντάνσβιλ της Νέας Υόρκης το 1863. Ήταν ιδέα του Αμερικανού διατροφολόγου Dr. James Caleb Jackson, ο οποίος την εμπνεύστηκε μέσα στο Jackson Sanitarium, ένα πασίγνωστο health spa εκείνης της εποχής. Την πρωτοέφτιαξε με αλεύρι Graham και αρχικά της είχε δώσει μορφή που έμοιαζε σαν πολύ χοντρό όσπριο. Την ονόμασε γκρανούλα (granula), όμως λίγα χρόνια αργότερα ένα παρόμοιο δημητριακό αναπτύχθηκε από τον John Harvey Kellogg (της γνωστής ομώνυμης εταιρίας δημητριακών), το οποίο ονομάστηκε γκρανόλα προς αποφυγήν νομικών προβλημάτων κι έτσι επικράτησε η ονομασία αυτή.
Το αγαπημένο σνακ των χίπηδων
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η γκρανόλα εμπλουτίστηκε με φρούτα και ξηρούς καρπούς και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους χίπηδες, καθώς ταίριαξε με το ιδανικό της «επιστροφής στη φύση» που χαρακτήριζε εκείνο το κίνημα. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα δικαιώματα για την παρασκευή της γκρανόλα πουλήθηκαν σε μεγάλες εταιρίες δημητριακών με αποτέλεσμα την παγκόσμια εξάπλωσή της.
Τι περιέχει η γκρανόλα
Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για την γκρανόλα. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στον συνδυασμό των υλικών, εκτός από τις νιφάδες βρώμης που αποτελούν τη βάση της, κι αυτό έχει να κάνει με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Ανάλογα με την επιλογή των υλικών, διαφοροποιείται και η διατροφική αξία της γκρανόλα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (χάρη στη βρώμη) και πρωτεΐνες (χάρη στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους) που ευνοούν το αίσθημα πληρότητας.
- Νιφάδες βρώμης: Πλούσιες σε ίνες και υδατάνθρακες, οι νιφάδες βρώμης αποτελούν τη βάση της γκρανόλα και παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα της μέρας.
- Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: Μπορείτε να επιλέξετε ένα μόνο είδος ή ένα mix από καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, κτλ, και να προσθέσετε επίσης μία χούφτα από σταφίδες και αποξηραμένα βερίκοκα, μύρτιλλα ή σύκα, που παρέχουν μικρή δόση σακχάρων και χαρίζουν μία ευχάριστη γλυκιά νότα στο μίγμα.
- Σπόροι: Στο μίγμα ταιριάζουν υπέροχα και τα κουκουνάρια, οι κολοκυθόσποροι, οι λιναρόσποροι και οι παπαρουνόσποροι, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Ρύζι: Μία ωραία τραγανή νότα μπορεί να προσθέσει το ρύζι στο μίγμα.
- Μαύρη σοκολάτα: Για έξτρα γεύση!
- Μέλι, μελάσα, ζάχαρη, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου: Χρειάζεται απαραίτητα μία μικρή ποσότητα, ίσα-ίσα για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
- Λάδι: Επίσης ένα απαραίτητο υλικό για να ψηθεί το μίγμα και να πάρει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του και την τραγανή γεύση του.
Γκρανόλα vs Μούσλι
Κάποιοι συγχέουν την γκρανόλα με το μούσλι. Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα. Σε αντίθεση με το μούσλι που καταναλώνεται ωμό και άγλυκο, η γκρανόλα είναι πάντα ψημένη και στο μίγμα έχει προστεθεί κάποια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι, καστανή ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης, για να δέσουν τα υλικά. Όπως και το μούσλι όμως, έτσι και η γκρανόλα προστίθεται συνήθως σε κρύα ροφήματα ή προϊόντα (π.χ. γιαούρτι), έτσι ώστε να διατηρεί την τραγανή γεύση της.
Και τα δύο αποτελούν έξοχη επιλογή για πρωινό, αλλά και για ένα ενδιάμεσο θρεπτικό σνακ. Εγώ συχνά μεταφέρω στην τσάντα μου ένα μικρό σακουλάκι με γκρανόλα για να τσιμπολογάω ανάμεσα στις δραστηριότητές μου. Μία χούφτα γκρανόλα μπορεί να με κρατήσει χορτάτη για αρκετές ώρες και να με γλιτώσει από το να φτάσω με το αίσθημα της λιμοκτονίας στο κυρίως γεύμα μου!
Συνταγή
Για την Granola θα χρειαστούμε:
- 300γρ. ψιλές νιφάδες βρώμης
- 100γρ. βιολογικά αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 80mL έλαιο καρύδας
- 50mL μέλι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό
- 1κ.γ. κανέλα ή άλλο μπαχαρικό προαιρετικά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή 180 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω. Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το υγρό φυσικό γλυκαντικό που επιλέξαμε, την κανέλα, τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί με τη λαδόκολλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 25 λεπτά αναλόγως της μάζας που έχουμε απλώσει. Μόλις βγάλουμε τη Granola την αφήνουμε να κρυώσει τελείως κι έπειτα τη θρυμματίζουμε σε κομμάτια. Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε τα υλικά που μας αρέσουν. Π.χ. τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, κακάο, τσιπς σοκολάτας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε τη Granola με ένα πιρούνι. Παρακολουθούμε τον φούρνο τα τελευταία 5 λεπτά, για να μη μας καεί. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές βάζο μέχρι 2 εβδομάδες.