Γεια σας αγαπημένοι μου! Εύχομαι να είστε όλοι καλά! Τώρα που η άνοιξη είναι εδώ και πλησιάζουν τις γιορτές, πολλοί κάνουν νηστεία και άλλοι κάνουν το γνωστό ανοιξιάτικο Detox. Πολλοί έχουν την πεποίθηση ότι τα νηστίσιμα εδέσματα & επιδόρπια είναι χάλια. Η αλήθεια είναι ότι μετά το έντονο ρεύμα της χορτοφαγίας, η βιομηχανία τροφίμων μας παρέχει πληθώρα μπαχαρικών, φυσικών ροφημάτων και για να δημιουργήσουμε ευφάνταστες συνταγές. Πριν μερικά χρόνια δοκίμασα τον πιο υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά, Αραβική συνταγή φτιαγμένο με γάλα. Έπαθα σοκ… Έπειτα άρχισα να κάνω δοκιμές στο σπίτι μου, αφαίρεσα τα ζωικά συστατικά τα οποία αντικατέστησα με φυτικά κι έκανα πολλές δοκιμές. Έφτιαξα ένα υπέροχο επιδόρπιο vegan & gourmet. Για τέτοια επεισόδια καλής ζωής και γευσιγνωσίας κάντε εγγραφή στο κανάλι GoodLife by Gina και πατήστε κουδουνάκι για να μαθαίνετε πρώτοι όλα αυτά τα ωραία νέα επεισόδια που αναρτώνται και μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter.
Υλικά:
- 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 140 γρ. «βούτυρο» αμυγδάλου
- 0.8 λ. «γάλα» αμυγδάλου ή νερό
- 370 γρ. μέλι
- 100 γρ. λευκά αμύγδαλα κομμένα στη μέση
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 ξύλο κανέλας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Παρασκευή «βούτυρου» αμυγδάλου:
Μουλιάζουμε για ένα μερόνυχτο 50 γρ. αμύγδαλα. Τα σουρώνουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 65 γρ. «γάλα» αμυγδάλου ή νερό μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Πριν το χρησιμοποιήσουμε αφήνουμε για λίγα λεπτά το «βούτυρο» αμυγδάλου σε σουρωτήρι για να στραγγίσει.
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε για 5΄ το «γάλα» αμυγδάλου ή το νερό με το ξύλο κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού, προς το τέλος ρίχνουμε το μέλι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει, παρασκευάζοντας έτσι ένα αραιό σιρόπι. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε το «βούτυρο» αμυγδάλου και το σιμιγδάλι σε μέτρια προς μεγάλη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν το σιμιγδάλι έχει αρχίσει να σκουραίνει και το μείγμα μυρίζει ευχάριστα, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αρωματισμένο σιρόπι, με προσοχή γιατί κοχλάζει, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τη σκόνη της κανέλας. Αναδεύουμε διαρκώς μέχρι το υγρό να απορροφηθεί και να διαπιστώσουμε ότι το μείγμα ξεκολλάει εύκολα από τον πάτο της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε φόρμα και μόνο πια όταν έχει κρυώσει εντελώς τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τον σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.