Κουακερόπιτα

Κουακερόπιτα

Κουακερόπιτα: Η «υγιεινή κρέπα» που τρώω για πρωινό

 

Η κουακερόπιτα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου πρωινά. Την επιλέγω ειδικά τις ημέρες που έχω μπροστά μου ένα γεμάτο πρόγραμμα και γνωρίζω ότι θα καθυστερήσω να φάω το κυρίως γεύμα μου, επειδή με κρατάει χορτάτη για πολλές ώρες. Η βρώμη που αποτελεί το κύριο συστατικό της κουακερόπιτας, είναι ένα τρόφιμο με υψηλό δείκτη κορεσμού, που προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Υγιεινό και ευέλικτο γεύμα

Η κουακερόπιτα αποτελεί ένα σούπερ υγιεινό πιάτο, καθώς είναι πλούσιο σε β-γλυκάνες, φυτικές ίνες που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ενώ αυξάνουν και τα καλά βακτήρια στο έντερο. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε σημαντικά για τον οργανισμό μέταλλα, όπως μαγγάνιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των κυττάρων, των οστών, του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και στον πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό του λίπους.

Είναι ένα γεύμα με ουδέτερη γεύση και αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτο, καθώς μπορεί να συνδυαστεί τόσο με αλμυρά, όσο και με γλυκά toppings. Εγώ συνηθίζω να γαρνίρω την κουακερόπιτά μου με λίγο μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι, ενώ για τα παιδιά μου την φτιάχνω συχνά με ακατέργαστο (raw) κακάο και μπανάνα ή άλλα φρούτα.

 

Υλικά

40 γραμ. (περίπου 5 κ.σ.) νιφάδες βρώμης

80ml αμυγδαλόγαλο (ή άλλο γάλα)

1 ασπράδι αυγού

 

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και περιμένουμε 10 λεπτά για να χυλώσει το μίγμα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 10 εκατοστών, προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε τον χυλό στο τηγάνι και τον στρώνουμε μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα ο πάτος του. Ψήνουμε την κουακερόπιτα σε χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξει από κάτω και να προλάβει να ψηθεί καλά μέσα. Τη γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, για να ψηθεί σωστά και από τις δύο πλευρές.

 

Tips:

  • Αντί για αμυγδαλόγαλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο γάλα της αρεσκείας σας ή ακόμα και νερό.
  • Αποφεύγουμε να προσθέσουμε τον κρόκο του αυγού στο μίγμα, γιατί θα δώσει στην κουακερόπιτα γεύση ομελέτας.
  • Για οικονομία χρόνου το πρωί, μπορείτε να ετοιμάσετε το μίγμα από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε να χυλώσει στο ψυγείο. Η βρώμη χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά συστατικά της συνταγής.

 

Για να παρακολουθήσετε την εκτέλεση της συνταγής της αγαπημένης μου κουακερόπιτας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο κανάλι μου GoodLife by Gina στο YouTube! Στο ίδιο βίντεο θα βρείτε και τη συνταγή για το σούπερ ρόφημα κακάο με το οποίο συνηθίζω να συνοδεύω την κουακερόπιτα μου στο πρωινό!

ΠΑΝΩ